10 Haziran 2010 Perşembe

BİR SALKIM ÜZÜM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER



Birçok özelliğinden bahsettiğimiz üzüm, Allah’ın yarattığı sayısız nimetlerden sadece bir tanesidir. Bir tek üzüm tanesi bile Allah’ ın yaratmadaki aklını, gücünü ve üstünlüğünü anlamamız için yeterlidir. Allah ‘ın çamurlu topraktan çıkardığı üzüm, hem tat hem görüntü hem de insan vücuduna sağladığı faydalar açısından birçok özelliğe sahiptir. Üzüm çekirdeği, bağ dokusunu güçlendirir. Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir.
Vücudumuzda da üretilerek cildi koruyan, halsizliği ve hafıza zayıflığını önleyen antioksidanlar, Allah'ın insanların yaşaması için kusursuzca yarattığı nimetlerden bazılarıdır. Yediğimiz tüm yiyecekleri yaratan Yüce Allah, yaşamımız boyunca ihtiyaç duyduğumuz tüm vitaminleri de bu yiyecekler içinde var etmiştir. Bir Kuran ayetinde şöyle bildirilmektedir:

”Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız…” (Nahl Suresi, 18),

Allah küçücük bir üzüm çekirdeğini sebep kılarak, canlılar için birbirinden güzel lezzette salkım salkım, rengarenk üzümler çıkarmaktadır. Ve çeşit çeşit meyveler…Bu yaratılan nimetlerin çoğu da insanlar için özel olarak tasarlanmıştır. Çevremize baktığımızda gördüğümüz herşeyde Allah ‘ın yaratmadaki üstünlüğünü ve detayını görebiliriz. Soframızdaki yiyeceklere, bahçemizdeki bitkilere bakarak düşünelim. Üzüm asmasının kupkuru sapına bakalım, incecik köklerine… En ufak bir çekme ile kolayca kopabilecek görünümdeki bu kupkuru yapıdan elli altmış kilo ağırlığında, insana lezzet vermek için rengi, kokusu, tadı, kısaca herşeyi özel olarak tasarlanmış sulu üzümler çıkar. Bu Allah’ın eşsiz yaratmasıdır. Yaratılan her nimet yaşamımızın devam edebilmesi için çok hassas dengelerle yaratılmıştır. Allah, insanı düşünme yeteneğiyle birlikte yaratmıştır. Düşünme yeteneğine sahip tek canlı insandır. İnsan düşünerek Allah’a olan yakınlığını ve şükrünü arttırır. Ayrıca insan düşünerek acizliğini de farkeder, daha çok Allah’ a sığınır . Sürekli olarak kendini yaratan ve kendisine sayısız nimet bahşeden Rabbi’nin rızasını kazanmak için çaba sarfeder.
... Rabbim, bana, anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi ve hoşnut olacağın salih bir amelde bulunmamı ilham et ve beni rahmetinle salih kulların arasına kat. (Neml Suresi, 19)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder